Als je alleen maar bekend bent met de Lord of The Rings films, dan zal je de link tussen dit kleine bergdorpje en het fantasyplaatsje niet snel leggen. Maar naast dat J.R.R. Tolkien verhalen schreef over Bilbo, Frodo, Gandalf en de rest, (en complete talen erbij creëerde) maakte hij ook zelf de illustraties voor zijn boeken. Zo illustreerde hij ook Rivendell, het stadje waar meerdere elvenfamilies bij elkaar wonen.
Op mijn blog ‘Het verhaal achter het verhaal‘ schrijf ik iedere keer weer over een van mijn laatste reisbestemmingen die verband houden met een bestaand boek of mijn eigen werk. Dit keer neem ik je dus mee naar het Zwitserse Lauterbrünnen.
Als je naar de illustratie onderaan deze pagina scrolt en vervolgens mijn eigen foto’s van Lauterbrünnen ernaast legt, zie je ongetwijfeld gelijkenissen en begrijp je hoe Lauterbrünnen de inspiratie vormde voor Tolkiens Rivendell.
De top van Europa
De steile rotswanden, de watervallen en de houten huisjes vullen het decor van dit gedeelte van de Zwitserse Alpen. De bergtoppen die hier het panorama domineren heten Jungfrau, Eiger en Mönch, waarvan Jungfrau met zijn 4.158 meter hoogte “The Top of Europe” wordt genoemd. Tolkien zelf schreef over zijn bezoek aan Lauterbrünnen: “I left the view of Jungfrau with deep regret, and the Silberhorn sharp against dark blue.”
Het is niet gek dat Tolkien zo onder de indruk was van dit landschap. Hij was slechts negentien jaar oud toen hij in 1911 door dit gedeelte van de Alpen trok en had vermoedelijk nog nooit zulke landschappen gezien, met gletsjers en lange watervallen, zoals je die alleen maar in dit Europese gebergte kunt aantreffen.
Met de trein door de bergen
Hoewel de illustratie van Tolkien je doet vermoeden dat Lauterbrünnen het enige dorpje is in dit majestueuze berglandschap, liggen er nog veel meer soortgelijke plekjes in de bergen verstopt. Deze zijn allemaal goed bereikbaar met het lokale treintje die je bijvoorbeeld naar Wengen, Mürren, Grindelwald (J.K. Rowling was here?), Interlaken en vele andere dorpjes brengt.
Het is grappig, want wanneer je aan Lord of the Rings denkt, zul je eerder denken aan de landschappen in Nieuw-Zeeland, maar ook al zijn de films daar opgenomen, in feite is de wereldberoemde schrijver daar nooit geweest en heeft het filmdecor dus maar weinig te maken met de wereld die hij in zijn gedachte creëerde.