Een boek schrijven is voor veel mensen een lang gekoesterde droom, maar slechts een enkeling maakt ‘m waar. Logisch, want er komt ook heel wat bij kijken. Je moet niet alleen een goed en origineel idee hebben, je moet ook het doorzettingsvermogen hebben om dat hele verhaal op (digitaal) papier te zetten. Vaak hebben mensen slechts een concept in hun hoofd, maar géén idee hoe je een boek van 300 pagina’s opbouwt en waar je op moet letten.
Omdat ikzelf inmiddels twee boeken heb geschreven en op verschillende manieren heb uitgebracht, kan ik wel het een en ander vertellen over het schrijfproces maar ook over het uitgeven van een boek en de mogelijkheden.
Mijn 10 beste tips als auteur
Om het laagdrempelig te houden geef ik je hieronder 10 praktische handvaten die je mee kunt nemen wanneer je begint aan je verhaal. De onderstreepte links verwijzen je naar een uitgebreidere uitleg over dat specifieke onderwerp
- Lees en analyseer boeken die jou aanspreken. Hoe begint het verhaal en hoe is het verhaal opgebouwd. Wat vind je zo sterk aan het verhaal en wat vind je misschien minder goed?
- Volg andere schrijvers. Niet zozeer de auteurs die het al gemaakt hebben, maar juist de mensen die (nog) druk bezig zijn met hun weg naar de top en hun ervaringen met je delen. Zij lopen tegen exact dezelfde problemen aan als jij en hebben er zo hun ideeën over hoe ze daar mee om willen gaan.
- Maak jezelf kenbaar als auteur. Begin een instagramaccount, schrijf erover op je LinkedIn, maak foto’s, filmpjes en post ze om duidelijk te maken dat je druk bezig bent met een boek. Als niemand weet dat je schrijft, kun je ook niemand nieuwsgierig maken naar dat boek waar je mee bezig bent.
- Bekijk interviews van bekende auteurs. Verdiep je eens in hun achtergrondverhaal. Hoe zijn zij begonnen? Wat inspireerde hen? Waar liepen zij tegenaan en hoe hebben ze het opgelost? Er valt veel van te leren.
- Wees kritisch. Als je een dialoog schrijft, vraag je dan af wat die toevoegt. Vertelt het iets over een van je personages? Creëert het spanning of een bepaalde sfeer? Of schrijf je het alleen maar als opvulling omdat de dag anders zo snel voorbij gaat?
- Hetzelfde geldt voor de handelingen van je personages. Past die ene handeling wel echt bij dat karakter? Of maak je het jezelf er gewoon gemakkelijk vanaf?
- Doe research. Doe bijvoorbeeld research naar de tijdsgeest van de periode waarin het verhaal zich afspeelt. Dit maakt het verhaal geloofwaardiger en levendiger.
- Kies een geschikt decor uit voor je verhaal. Pik niet zomaar iets willekeurigs uit, maar denk er goed over na en doe veel research naar dat decor als je er zelf nooit bent geweest.
- Wanneer je een liefdesverhaal schrijft, zorg er dan voor dat je de liefde tussen je twee personages op een natuurlijke manier laat ontluiken. Leg het er niet te dik bovenop. Wil je hier meer over lezen, kijk dan eens naar dit artikel.
- Maak je personages lekker divers. Ze hoeven niet allemaal super slank te zijn, een perfect leventje te leiden, voor de hand liggende hobby’s te hebben of hetero te zijn. Dat maakt het alleen maar saai en geeft de personages weinig diepgang. Lees ook mijn artikel eens dat ik schreef na aanleiding van een lezing van Pim Lammers die meerdere prijzen won dankzij de diversiteit in zijn kinderboeken.